Recorduri mondiale doborâte de camioane

 

Tuturor ne place să aflăm care este cel mai nou, cel mai interesant sau cel mai șocant record mondial doborât, nu-i așa? Există o multitudine de recorduri mondiale doborâte de-a lungul timpului și ghiciți ce... includ și camioane! Dacă vrei să afli care sunt cele mai fascinante recorduri mondiale doborâte de camioane, ai nimerit unde trebuie! Noi am pregătit o listă în care am inclus trei recorduri mondiale doborâte de vehiculele pe care le îndrăgim atât de mult. Să începem!

 

  • Cel mai rapid camion din lume

Cel mai rapid camion din lume este The Iron Knight (“Cavalerul de Fier”) de la Volvo Trucks. Acesta are 2,400 de cai putere și a depășit două recorduri mondiale de viteză pentru camioane.

Primul record doborât de acesta este recordul mondial pentru viteză rezervat vehiculelor comerciale. Acesta a parcurs 1,000 de metri cu start de pe loc într-un timp de 21,29 secunde, atingând incredibila viteză de 169,09 km/h. De asemenea, The Iron Knight a doborât și recordul mondial de viteză pe o distanţă de 500 de metri cu o viteză de 131,29 km/h în doar 13,71 secunde.

The Iron Knight este construit special pentru a doborî recorduri. Un element esențial pentru doborârea celor două recorduri mondiale au fost, pe lângă propulsorul performant, anvelopele. „Cu o putere şi un cuplu motor atât de mari, garantarea faptului că un camion de 4,5 tone va rămâne lipit de pistă la o viteză de aproape 280 km/h este o adevărată provocare pentru anvelope”, a declarat Laurent Colantonio, director pentru Tehnologia Anvelopelor de Camion la Goodyear Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.  

Cine se află la volanul faimosului The Iron Knight? Ei bine, răspunsul este Boije Ovebrink – un șofer profesionist care are o experiență de peste 30 de ani la cursele de autoturisme și autocamioane. Acesta a doborât anterior alte cinci recorduri de viteză și a fost campion european în anul 1994 la cursele de autocamioane.

 

  • Cel mai lung camion din lume

Recordul mondial pentru cel mai lung camion este de 1,474 de metri. Acest record a fost stabilit in 18 Februarie 2006, în Australia, atunci când John Atkinson a condus un Mack Titan care tracta 113 remorci pe o distanță de aproximativ 150 de metri. Calculate împreună, capul tractor si remorcile se întindeau pe o lungime de aproximativ 1,5 km – echivalentul a 156 de autobuze londoneze.

Mick Boyce, organizatorul evenimentului în cadrul căruia a fost depășit acest record, a declarat că cel mai dificil aspect în doborârea acestui record mondial a fost asamblarea tuturor remorcilor.

Interesant este faptul că, deși au trecut 12 ani de atunci, nimeni nu a reușit să doboare acest record.

 

  • Cel mai lung salt efectuat de un camion

Atunci când vine vorba de recorduri mondiale, nu există limite. Totuși, în cazul următor, recordul a fost doborât dintr-o greșeală care ar fi putut fi fatală.

În 2015, în cadrul unui concurs din Statele Unite ale Americii, un concurent plănuia să efectueze un salt de 43 de metri cu un camion fără remorcă. Din cauză că șoferul nu a calculat bine viteza, acesta a sărit la o înălțime de 51 de metri, depășindu-și așteptările.

Șoferul camionului, Gregg Godfrey, și-a luat un avânt prea mare și a reușit să doboare cu o marjă de 30 de metri fostul record stabilit la această categorie. Inițial, acesta și-a propus să efectueze un salt de 43 de metri, care oricum ar fi fost destul de periculos atât pentru el, cât și pentru ceilalți participanți la eveniment.

 

Acestea au fost cele trei recorduri mondiale doborâte de camioane. Impresionante, nu-i așa? Dacă ai auzit și de alte recorduri, așteptăm interesați să ne povestești și nouă!